Over Henny


Ik ben Henny Zwart aanvankelijk gestart als Fysiotherapeut en Kinderfysiotherapeut in Amsterdam Noord. Ik kwam al snel tot de conclusie dat het lichamelijk welzijn nauw verbonden is met het geestelijke welzijn van de mens. En koos omdat ik veel kinderen begeleidde voor een opleiding Haptonomie.


Wanneer je het jonge kind een goed gevoel van het “Zelf” kunt aanreiken zal hij beter met zijn handicap om kunnen gaan en wanneer hij beter in zijn vel zit heeft hij de mogelijkheid meer met zijn gevoel bij zijn handicap te zijn, waardoor hij zijn handicap kan integreren waardoor hij meer als een geheel kan functioneren. Een gevoelvolle aanraking is voor ieder kind van levensbelang!


Ik heb eind jaren ‘80 in Over Asselt de opleiding haptonomie gevolgd bij Frans Veldman Jr. en aansluitend de Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding aldaar gedaan. In 1995 heb ik de opleiding Haptotherapie bij Anne Jan van Minnen afgerond. De laatste jaren veel nascholingen gevolgd bij Kiek Zeidner en Truus Scharstuhl beide haptotherapeuten gespecialiseerd in Haptotherapie in het water. En als laatste de Haptonomische Ouder en Kind begeleiding in het water.


Begeleiding in het water van de pas geborene heeft zin als de baby veel huilt, na 6 weken kan er begonnen worden in een verwarmd zwembad. De meerwaarde van warm water: min.33 graden is dat het kindje al voelend naar het warme water (de huid is een groot tastorgaan, dit zintuig is in de baarmoeder als eerst ontwikkeld) zich het warme milieu van de baarmoeder herinnert en dan ook laat zien hoe het zich daar heeft gevoeld. Op deze leeftijd al negatieve inprentingen kunnen verzachten zal later veel leed besparen.


Ik word erkend door de beroepsverening voor haptotherapeuten (VVH) als GZ-Haptotherapeut 95a en ben aangesloten bij de VHZB (Vereniging Haptonomische Zwangerschaps Begeleiding).

HomeWelkom.html

Henny Zwart

Haptonomische ouder en kind begeleiding

Henny Zwart

Haptonomische

zwangerschapsbegeleiding